Перспективи рекреаційного освоєння озер Ратнівського району - Фесюк, Василь Олександрович; Мосійчук, Оксана Русланівна; Fesiuk, Vasyl O.; Mosiichuk, Oksana R. (Східноєвропейский національний університет імені Лесі Українки, 2017)
В статті детально розглянутий сучасний стан та перспективи рекреаційного використання озер Ратнівського району. Туристичне та рекреаційне освоєння озер Ратнівського району доцільно розглядати в 2 аспектах. З одного боку район дійсно має багаті природні ресурси (мальовничі озера з чистою цілющою водою), територія характеризується невисоким рівнем господарської освоєності і туризм міг би стати тим видом господарської діяльності, що дозволив би підняти доходи мешканців (а отже й наповнення районного бюджету) та сприяв би благополуччю та процвітанню територіальних громад. З іншого боку – надмірний розвиток рекреації, особливо стихійної може негативно вплинути на стан навколишнього природного середовища й самих озер. Тому розвиток рекреації повинен відбуватись з врахуванням природоохоронних (екологічних) вимог.

The article considers in detail the current state and prospects for the recreational use of the lakes of Ratnovsky district. Tourist and recreational development of the lakes of the Ratnovsky district is expedient to consider in 2 aspects. On the one hand, the area really has rich natural resources (picturesque lakes with clear healing water), the territory is characterized by a low level of economic development and tourism could become a kind of economic activity that would increase the incomes of residents (and consequently, the filling of the regional budget) and contributed to prosperity and prosperity of territorial communities. On the other hand, the excessive development of recreation can adversely affect the state of the natural environment and the lakes themselves. Therefore, the development of recreation should take into account environmental (environmental) requirements.
Prospects for the recreational development of the lakes of the Ratnovsky District
Keywords: озера; рекреація; природні ресурси озер; рекреаційне освоєння озер; lakes; natural resources of lakes; recreation; recreational development of lakes