Професійно важливі якості як чинник професійної успішності вчителя - Мудрик, Алла Богданівна; Семенюк, Дарія; Mudryk, Alla B.; Semeniuk, Dariia (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
В умовах кардинальних змін соціально економічних відносин та інтеграції України до загально європейського освітнього простору фахова освіта спрямовується на забезпечення професійно творчої самореалізації особистості, зростання соціальної значущості у престижності знань, формування інтелектуального потенціалу нації як найвищої цінності суспільства. Тому сьогодні сучасне суспільство потребує не вузьких спеціалістів – носіїв окремих виробничих функцій, а всебічно розвинених соціально активних особистостей, які мають фундаментальну наукову освіту, багату внутрішню культуру. Центром нашого дослідження стали вчителі тому, що не дивлячись на те, що для будь-якого кваліфікованого спеціаліста необхідні глибокі знання, для педагогічної діяльності вчителя особливо важливі професійно значущі особистісні якості. Не залишає сумнівів те, що успішність професійної підготовки у вузі залежить від професійно значущих особистісних якостей, а недостатній їх розвиток є причиною недостатньої професійної успішності. Адже особистісні якості, дозволяють передбачати характер взаємодії між особистістю і педагогічною професією.Мета статті – теоретично обґрунтувати і емпірично дослідити професійно важливі якості як чинник професійної успішності вчителя. 3авдання статті – вивчити стан досліджуваної проблеми шляхом аналізу літератури, емпірично дослідити професійно важливі якості вчителів та розробити практичні рекомендації для покращення професійних якостей педагогів, що сприятиме подальшій професійній успішності.