Контроль спеціальної працездатності на основі оцінки взаємозв’язку ергометричних і фізіологічних показників забезпечення змагальної діяльності у веслуванні академічному - Кун Сянлинь; Дяченко, Андрій Юрійович; Го Пенчен; Kong Xianglin; Diachenko, Andriy; Guo Penchen (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Мета роботи – на підставі оцінки взаємозв’язку показників працездатності, зареєстрованих у процесі моделювання змагальної діяльності на дистанції 2000 м, і провідних компонентів функціонального забезпечення спеціальної витривалості підвищити ефективність контролю як функції управління тренувальним процесом спортсменів у веслуванні академічному (на прикладі кваліфікованих спортсменів Китаю). Показано індивідуальні відмінності ергометричних і фізіологічних показників спеціальної працездатності веслярів на відрізках дистанції: на початку дистанції, у процесі виконання стартового розгону, у період подолання середнього стаціонарного відрізка й другої половини дистанції. Найбільш значний діапазон індивідуальних відмінностей показників відзначено в умовах другої половини дистанції при накопиченні втоми. Високий рівень взаємозв’язку ергометричних і фізіологічних показників відзначено за показниками реакції легеневої вентиляції (VE max, Т50 VО2, % excess VE) і максимального акумульованого О2 дефіциту (MAOD). Найбільш високі рівні взаємозв’язку реакції кардіореспіраторної системи (% excess VE і MAOD) із показниками спеціальної працездатності простежено на другій половині дистанції в умовах наростаючого стомлення (r = 0,59–0,79). Наведені дані дають підстави для підвищення ефективності спеціальної фізичної підготовки спортсменів в академічному веслуванні на основі врахування закономірностей оптимізації реактивних властивостей кардіореспіраторної системи в умовах наростаючого стомлення, типового для другої половини змагальної дистанції. Objective of the work. On the basis of assessment of efficiency indices registered in the process of modeling of competitive activity at the distance of 2000 m and the leading components of functional securing of special endurance to increase the control effectiveness as a function of athletes’ training process management in rowing (in the example of qualified athletes of China). Presented individual differences of ergometric and physiological indicators of special efficiency of rowers at segments of the distance: at the beginning of the distance, in the process of performance of acceleration distance, in the middle of stationary segment distance and the second half of the race distance. The most significant indicators of individual differences are observed in condition of the second half of the distance when fatigue is accumulated. The high level of interconnection of ergometric and physiological indicators is distinguished by the indices of the pulmonary ventilation reaction (VE max, T50 VO2, % excess VE) and maximal accumulated O2 deficit (MAOD). The highest level of cardiorespiratory system reaction (% excess VE and MAOD) is shown with a special performance indicators in the second half of the race due to the increasing fatigue (r = 0,59-0,79). These data show the reason for increasing the effectiveness of special physical preparation of rowing athletes by considering optimized cardiorespiratory system reaction in terms of increasing fatigue, especially in the second half of the competitive distance.
Monitoring of Special Efficiency on the Basis of Assessment of Interconnection of Ergometric and Physiological Indices of Securing of Competitive Activity in Rowing
Keywords: веслування академічне; спеціальна працездатність; ергометричні й фізіологічні показники; rowing; special efficiency; ergometric and physiological indices