Підготовка майбутніх фахівців із соціальної роботи до соціального супроводу військовослужбовців та членів їх сімей - Мазур, Олена Іванівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Соціальний супровід військовослужбовців та членів їх сімей є важливою складовою частиною системи соціального захисту, що сприяє зниженню соціальної напруги, підвищенню рівня психологічної та соціальної підтримки, а також забезпеченню доступу до необхідних послуг. Враховуючи специфіку життя військовослужбовців – високий рівень стресу, участь у бойових діях, відрив від родини та мобільність – соціальний супровід цієї категорії осіб потребує особливого підходу. Зважаючи на постійне оновлення законодавства та змін у соціальній політиці, спрямованих на підтримку цієї категорії осіб, майбутні фахівці повинні бути обізнані в новітніх правових нормах і механізмах соціального захисту. Така підготовка дозволить їм ефективно реагувати на виклики та потреби військових та їх родин, сприяючи їх успішній реабілітації та адаптації до цивільного життя. Отже, підготовка майбутніх фахівців із соціальної роботи до соціального супроводу військовослужбовців та членів їх сімей є надзвичайно важливою. Вона забезпечує не тільки підвищення якості соціальних послуг, але й сприяє загальній стабільності в суспільстві, знижуючи рівень соціальної напруги та сприяючи успішній адаптації військових та їх родин до цивільного життя. В роботі проаналізовано соціальний супровід військовослужбовців та членів їх сімей. Здійснено аналіз підготовленості майбутніх фахівців з соціальної роботи до соціального супроводу військовослужбовців та членів їх сімей та розроблено програму освітнього компонента «Соціальний супровід військовослужбовців та членів їх сімей».
Keywords: військовослужбовець; сім’я; соціальні послуги; соціальний супровід