Системи Cu2S(Se)–NiS(Se)–SіS2(Se) та кристалічна структура сполуки Cu4NiSi2S7 - Назарчук, О. П.; Мазурець, І. І.; Олексеюк, І. Д.; Гулай, Л. Д.; Nazarchuk, O. P.; Mazurec, I. I.; Olekseyuk, I. D.; Gulay, L. D. (Волин. нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2008)
Рентгенофазовим аналізом встановлено фазові рівноваги в системах Cu2S–NiS–SiS2 та Cu2Sе–NiSе–SiSе2 при 670 К. Побудовано політермічні перерізи Cu2SiS3–NiS та Cu2SiSе3–NiSе за допомогою рентгенофазового та диференційно-термічного аналізів. У системі Cu2S–NiS–SiS2 встановлено існування сполуки Cu4NiSi2S7. Мето- дом порошку досліджено кристалічну структуру сполуки Cu4NiSi2S7, яка кристалізується в просторовій групі С121 з параметрами елементарної комірки а = 1,154363(2) нм, b = 0,53186(2) нм, с = 0,81638(2) нм, = 98,779(2) . Phase equilibria in the Cu2S–NiS–SiS2 and Cu2Sе–NiSе–SiSе2 systems at 670 K were investigated using phase X-ray diffraction. Polythermal sections Cu2SiS3–NiS and Cu2SiSе3–NiSе were constructed using X-ray diffraction and differential thermal analysis. Cu4NiSi2S7 compound is formed in the Cu2S–NiS–SiS2 system. The crystal structure of Cu4NiSi2S7 was investigated using powder method. It crystallizes in the space group С121 with lattice parameters а = 1,154363(2) nm, b = 0,53186(2) nm, c = 0,81638(2) nm, and = 98,779(2) .
The Cu2S(Se)–NiS(Se)–SіS2(Se) Systems and Crystal Structure of Cu4NiSi2S7
Keywords: ізотермічний переріз; діаграма стану; кристалічна структура; isothermal section; phase diagram; crystal structure