Структура й еволюція лінгвокультурного концепту - Єсипенко, Надія Григорівна; Yesypenko, N. H. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті розмежовано поняття культурного та лінгвокультурного концепту за принципом їх об’єктивації невербальними чи вербальними засобами. Ознакою культурних концептів є їх об’єктивація різного виду невербальними знаками й можливість вторинної об’єктивації через вербальні знаки. У результаті цього куль¬турні концепти стають лінгвокультурними. Вивчено структуру вербалізованого в художньому тексті культур¬ного концепту за допомогою виявлення простих образів-схем і базових концептів, що лягли в основу складного концептуального утворення НОМЕ. Виявлено специфіку утворення складного культурного концепту НОМЕ, що засвідчує його структуровану організацію, визначає семантичну композиційність простих концептів, які існують й функціонують у межах єдиного концепту НОМЕ та є інструментами побудови його структури. Динаміка концепту HOME відбувається як перенесення й розширення характеристик одного простого концепту в новий, при цьому первинний простий концепт розгалужується на декілька нових, що набувають додаткового уточню¬вального смислу. Еволюція та інволюція культурного концепту встановлюються в часовому зрізі XVIII–XX ст. In the article notions of a cultural concept and a lingual cultural concept have been differentiated. The differentiation of a cultural and lingual cultural concepts is carried out on the principle of the concept embodiment with the help of non-verbal and verbal means. The peculiarity of cultural concepts is revealed in their embodiment by different kinds of non-verbal signs and the consequent secondary embodiment by verbal signs. As the result cultural concepts turn into lingual cultural ones. A structure of the cultural concept verbalized in the text of fiction has been studied through singling out simple image-schemas and primary concepts which form the basis of a complex conceptual entity HOME. A specific formation of the complex concept HOME proves its complicated structural organization, defines semantic composition of simple concepts lying in the basis of the concept HOME and being its structural components at the same time. Dynamics of the concept HOME is expressed in carrying over and extending cognitive characteristics of one simple concepts into another simple concept. In such a way the initial simple concept splits into several new ones that receive an additional specifying meaning. Evolution and involution of the cultural concept under study have been traced in the texts of the XVIII−XX centuries.
Structure and Evolution of the Lingual Cultural Concept
Keywords: культурний концепт; cultural concept; лінгвокультурний концепт; lingual cultural concept