Деякі проблеми індивідуального запобігання кримінальних правопорушень щодо персоналу колоній - Зарадюк, Зоряна Валентинівна; Карпінська, Наталія Володимирівна (Видавничий дім «Гельветика», 2023)
У статті досліджено проблеми, що впливають на ефективність індивідуального запобігання кримінальним та іншим правопорушенням, які вчиняються персоналом колоній у сфері виконання покарань України. Визначено об’єкти запобіжної діяльності та висловлено думку про те, що варто виокремити індивідуальне запобігання кримінальним правопорушенням у самостійний вид запобіжної діяльності. Виділено основні проблеми, що впливають на ефективність індивідуального запобігання кримінальним та іншим правопорушенням, які вчиняються персоналом колоній у сфері виконання покарань України. Вказано, що ефективність позитивного впливу вербальних методів на особистість правопорушника є очевидною і має стати одним із засобів удосконалення прикладних засад індивідуального запобігання кримінальним та іншим правопорушенням з боку державної кримінально-виконавчої служби України та його міжрегіональних управлінь. Ще однією проблемою, що пов’язана з наданням допомоги потенційним правопорушникам є відсутність у значної кількості осіб з числа персоналу колоній власного житла. У зв’язку з цим, є необхідним завданням держави затвердити програму щодо підвищення соціального захисту персоналу місць позбавлення волі на рівні Верховної Ради України.
Keywords: запобігання кримінальних правопорушень; кримінальні правопорушення; установа виконання покарань; засуджений; запобіжна діяльність; 343.83:343.851