Етноцентризм, ксенофобія: коріння явищ у людській самосвідомості - Слободян, Роман Романович; Слободян, Роман Романович; Slobodyan, Roman (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2009)
Проаналізовано явища етноцентризму та ксенофобії з погляду притаманного людській самосвідомості протиставлення “ми – вони”; здійснено спробу порівняння біосоціального та філософського погляду на цю проблему. Анализируются явления этноцентризма и ксенофобии с точки зрения свойственного человеческому самосознанию противопоставления “мы – они”; делается попытка сопоставления биосоциального и философского взглядов на эту проблему. In this article given the analysis of ethnocentrism and xenophobia’s phenomena from contrasting “we – they” standpoint; made an attempt of comparison of a biosocial and philosophical views on this problem.
Этноцентризм, ксенофобия: корни явлений в человеческом самосознании
Ethnocentrism, Xenophobia: the Roots of Phenomena in the People’s Self-Consciousness
Keywords: етноцентризм; этноцентризм; ethnocentrism; ксенофобія; ксенофобия; xenophobia; афіліація; афилиация; affiliation; етнічні стереотипи; этнические стереотипы; ethnical stereotypes