Модальна парадигма висловлень із предикатами якості у сучасній українській літературній мові - Костусяк, Наталія Миколаївна (кафедра україністики Варшавського університету, 2015)
У романі С. Процюка "Маски опадають повільно" висловлення з предикатами якості формують специфічну модальну парадигму, що має своїм опертям комунікативно-прагматичні наміри мовця вплинути на співрозмовника. Сукупність значеннєво-формальних показників уможливила вирізнення конструкцій із такими модальними значеннями: розповідним, стверджувальним / заперечним, питальним, спонукальним, умовним, бажальним, необхідності, потенційним, вірогідним, логічним, які перебувають в опозиційних відношеннях. Виділений парадигматичний ряд очолюють побудови розповідної модальності, оскільки вони найбільш об’єктивно відбивають інформацію про якісну характеристику предмета, позбавлені виразно виявлених додаткових суб’єктивних конотацій і протиставлені іншим побудовам здатністю моделювати зазвичай реальний зміст, за винятком речень із предикатами якості в майбутньому часі, що реалізують реально-ірреальну ознаку,про яку лише мислить мовець у процесі комунікації.
Keywords: прикметник; синтаксема; присудок якості; модальності; вираз; парадигма