Іменний складений присудок: граматичний та лінгводидактичний аспекти - Ольховик, Ірина Ростиславівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У магістерській праці комплексно досліджено структурно-граматичну специфіку та семантичне різноманіття всіх різновидів іменного складеного присудка з погляду лінгвістики та лінгводидактики з опорою на конкретний фактичний матеріал, дібраний методом наскрізного виписування з поетичних творів Євгенії Назарук. З’ясовано концептуальні засади лінгвістичного тлумачення системи мінімальних синтаксичних одиниць в контексті різних аспектів реченнєвої конструкції; всебічно вивчено члени речення в проєкції на формально-синтаксичний мінімум речення; обґрунтовано виокремлення предикативного зв’язку та його форми координації серед інших синтаксичних зв’язків та форм; схарактеризовано реченнєвотвірний потенціал присудка. Простежено еволюцію поняття іменний складений присудок з огляду на концепції та підходи, усталені в класичній та новітній лінгвістиці; обґрунтовано виокремлення різновидів іменного присудка; проаналізовано структурно-граматичну організацію іменного складеного присудка; виявлено семантичну специфіку усіх різновидів іменного складеного присудка: прикметникової, іменникової, числівникової, займенникової; вивчено проблему виокремлення прислівникового складеного та подвійного присудків в лінгвістиці та лінгводидактиці. Визначено граматичний статус та семантичну своєрідність дієслівних зв’язкових компонентів складеного іменного присудка. З опертям на новий ілюстративний матеріал, виявлено і схарактеризовано якісний склад усіхрізновидів іменного складеного присудка з акцентуванням на ступені їхнього поширення в аналізованих двоскладних реченнєвих конструкціях. Досліджено особливості компетентнісного навчання української мови на тлі модельної навчальної програми з української мови; окреслено проблему вивчення присудка на уроках української мови в ЗЗСО; запропоновано зразки практичних завдань до теми «Головні члени речення» з використанням ілюстративного матеріалу, дібраного з творів Євгенії Назарук.
Keywords: лінгвістика; лінгводидактика; інноваційні методи навчання; синтаксис; морфологія; речення; підмет; присудок; складений іменний присудок; складений прислівниковий присудок