Флористичні особливості гідрологічного заказника місцевого значення «Оріхівський» Ратнівського району Волинської області - Іванців, Оксана; Федонюк, Віталіна; Іванців, Василь; Ivantsiv, Oksana; Fedonyk, Vitalina; Ivantsiv, Vasyl’ (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті проаналізовано флору гідрологічного заказника місцевого значення «Оріхівський» Ратнівського району Волинської області. Основним завданням роботи було встановлення сучасного стану флористичного та фітоценотичного різноманіття гідрологічного заказника місцевого значення «Оріхівський» і виявлення на його території рідкісних та зникаючих видів флори, занесених до Червоної книги України й інших природоохоронних документів. У статті проаналiзовано аспекти становлення та розвитку флористичних досліджень заказника, подано опис фітоценотичного різноманіття. На території заказника виявлено види з Європейського червоного списку.The article analyzes the flora hydrological reserve of local importance ЃбOrikhivskyЃв Ratne district, Volyn region. The main objective of the work was to establish the current state of floristic diversity and phytocoenotic hydrological reserve of local importance ЃбOrikhivskyЃв and identify on its territory of rare and endangered species of flora listed in the Red Book of Ukraine and other environmental documents. The article analyzed aspects of the formation and development of floristic research reserve, given the variety description phytocoenotic. In the reserve discovered species of European Red List: Crataegus u„ѓrainica Pojark., Silene lithuanica Zapa.., Tragopogon ucrainicus Artemcz., Species listed in Annex 1 of the Bern Convention number: Aldrovanda vesiculosa L, Cypripedium calceolus L. Liparis loeselii (L.) Rich, Pulsatilla patens (L.) Mill., Species from the Red Book of Ukraine: 3 endangered, vulnerable 5, 6 rare species in the territory among the endangered species should be noted . Huperzia selago, Oxycoccus microcarpus, Scheuchzeria palustris; the number of vulnerable species . Cephalanthera rubra (L.), Drosera anglica Huds, Epipactis helleborine (L.) O. Kuntze, Lilium martagon L., Lycopodiella inundata (L.) Holub.; among the rare species . Betula humilis Schrank, Listera ovata (L.) R. Br., Neottia nidus-avis (L.) Rich., Platanthera bifolia (L.) Rich., Salix myrtilloides L., Salix starkeana Willd.
Floral Features Hydrological Reserve of Local Importance «Orikhivsky» Ratne District, Volyn Region
Keywords: гідрологічний заказник місцевого значення «Оріхівський»; вразливі види; рідкісні види; зникаючі види; hydrological reserve of local importance «Orikhivsky»; vulnerable species; rare species; endangered species