Цифрові інновації у сфері екскурсійного туризму Волинської області - Семенюк, Ольга Юріївна (My University, 2025)
Магістерська робота присвячена дослідженню цифрових інновацій у сфері екскурсійного туризму, зокрема їх впровадженню у Волинській області. У роботі розглянуто теоретико-методологічні основи цифрових інновацій у туристичній сфері, проаналізовано чинники розвитку екскурсійного туризму в регіоні та запропоновано перспективні напрями цифровізації. Обгрунтовано сутність та класифікацію цифрових інновацій в екскурсійному туризмі, а також розглянуто методичні підходи до їх дослідження. Окреслено ключові концепції цифрової трансформації туристичної галузі. Визначено, що у Волинській області існує значний потенціал для використання цифрових рішень у сфері екскурсійного туризму, однак їх впровадження потребує дослідження, аналізу та розробки ефективних стратегій. Розвиток цифрових платформ, мобільних додатків, доповненої та віртуальної реальності створює нові можливості для підвищення якості екскурсійного сервісу та розширення аудиторії туристів. Оцінено природно-ресурсну базу та культурно-історичну спадщину Волині як чинники розвитку екскурсійного туризму. Особлива увага приділена ролі музеїв та туристичної інфраструктури у формуванні конкурентних переваг регіону. Здійснено аналіз рівня цифровізації екскурсійного туризму в регіоні, який засвідчив активний розвиток екскурсійної діяльності у Волинській області завдяки впровадженню сучасних цифрових технологій. Такі інновації сприяють покращенню якості туристичних послуг, підвищенню доступності екскурсій для широкої аудиторії та створенню унікального досвіду для відвідувачів. Досліджено використання сучасних технологій, проведено оцінку ефективності їх застосування та SWOT-аналіз цифровізації галузі. Запропоновано напрями вдосконалення екскурсійного туризму через цифрові платформи та мобільні додатки, розглянуто можливості автоматизації та персоналізації туристичних послуг з урахуванням інклюзивності, а також вплив цифрових технологій на розвиток транспорту. У підсумку зроблено висновки щодо сучасного стану цифровізації екскурсійного туризму Волині, визначено ключові проблеми та перспективи розвитку галузі з урахуванням світового досвіду.
Keywords: цифрові інновації; екскурсійний туризм; інноваційні технології; туристичні підприємства; туристичні послуги