Інформатизація архівної справи в Україні: досягнення та перспективи - Кільяченкова, Олена Михайлівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У магістерській роботі «Інформатизація архівної справи в Україні: досягнення та перспективи» висвітлено актуальність і важливість впровадження інформаційних технологій у сферу архівної діяльності. Проаналізовано історичний розвиток архівної справи, її вплив на формування сучасної архівної системи та трансформацію у цифрову епоху. Робота зосереджується на вивченні нормативно-правової бази, досягнень у цифровізації архівів, створенні електронних ресурсів та баз даних. Розглянуто ключові проблеми впровадження цифрових технологій, серед яких недостатнє технічне забезпечення, нестача кадрів та забезпечення інформаційної безпеки. Метою дослідження є вивчення стану інформатизації архівної справи в Україні, визначення її досягнень, проблем і перспектив, а також розробка рекомендацій для покращення процесу цифровізації. У вступі обґрунтовано актуальність теми, визначено мету й завдання дослідження, окреслено об’єкт, предмет і методи дослідження. Розглянуто стан наукової розробки проблеми, визначено наукову новизну та практичне значення отриманих результатів, а також охарактеризовано джерельну базу. У першому розділі проаналізовано основні теоретичні засади інформатизації архівної справи. Розглянуто базові поняття, пов’язані з архівною діяльністю, а також історичні аспекти її розвитку. Особливу увагу приділено аналізу джерельної бази дослідження. Другий розділ присвячено аналізу сучасного стану інформатизації архівної справи в Україні. Розглянуто ключові досягнення у впровадженні інформаційних технологій, проблематику забезпечення інформаційної безпеки та інтеграції до міжнародного інформаційного простору. Висвітлено питання використання електронних архівів, їхньої структури та функціонування. У третьому розділі досліджено нормативно-правову базу, яка регулює процеси інформатизації архівної справи в Україні. Проаналізовано основні закони, постанови та нормативні акти, які визначають правила роботи з електронними документами, впровадження інформаційних систем та забезпечення інформаційної безпеки. Окрему увагу приділено міжнародним стандартам та їхній адаптації до українського законодавства. Розглянуто роль правових документів у створенні сприятливих умов для цифровізації архівної сфери, а також окреслено основні виклики, пов’язані із практичною реалізацією цих норм. Результати роботи мають практичне значення, зокрема у вдосконаленні підходів до організації та зберігання архівних даних, забезпеченні доступності інформації, а також захисті національної спадщини в умовах цифрової трансформації
Keywords: інформатизація; архівна справа; електронні документи; цифровізація; інформаційні системи; нормативно-правова база; інформаційна безпека; електронні архіви; управління інформацією; міжнародні стандарти