Цифровізація публічного управління та її вплив на ефективність надання адміністративних послуг - Болібрух, Наталія Андріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Метою магістерської роботи є аналіз процесів цифровізації публічного управління та визначення особливостей впливу на ефективність надання адміністративних послуг. Об’єктом дослідження є система надання адміністративних послуг органами публічної влади в Україні. Предмет дослідження – процеси цифровізації публічного управління та їх вплив на ефективність надання адміністративних послуг. У Розділі 1 «Теоретико-методологічні засади дослідження цифровізації публічного управління» визначено теоретичні підходи до аналізу цифровізації та еволюцію її моделей, проаналізовано нормативно-правове забезпечення цифрової трансформації, а також систематизовано моделі та критерії (KPI) оцінювання ефективності адміністративних послуг. У Розділі 2 «Особливості впровадження електронного врядування та цифрових сервісів в Україні» здійснено аналіз цифрової трансформації на національному рівні (екосистема «Дія»), визначено роль Центрів надання адміністративних послуг у забезпеченні цифрової доступності та оцінено вплив електронних послуг на ефективність їх надання на місцевому рівні на прикладі Шептицької міської територіальної громади. Розділ 3 «Напрями удосконалення цифровізації публічного управління» ідентифікує основні бар’єри та ризики (безпекові, кадрові) впровадження електронного урядування, обґрунтовує шляхи підвищення ефективності цифрових сервісів та визначає перспективи використання штучного інтелекту для переходу до проактивних адміністративних послуг. У Висновках підсумовано результати дослідження, сформульовано пропозиції щодо подолання викликів цифровізації та подальшого розвитку екосистеми надання адміністративних послуг в Україні
Keywords: цифровізація; публічне управління; адміністративні послуги; електронне врядування; екосистема «Дія»; ЦНАП; ефективність; кібербезпека; штучний інтелект; проактивні послуги