Трансформація рослинного покриву перелогів на території Шацького національного природного парку - Пашкевич, Н. А.; Гаврилов, С. О.; Pashkevich, N. A.; Havrilov, S. O. (Волин. нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2012)
Проблема заростання «покинутих» площ сільськогосподарського призначення відбувається з проходженням різних стадій у напрямку відновлення природної рослинності, що обумовлено екологічними умовами місцезростань та наявною насіннєвою базою. Аналіз еколого-біологічної структури спонтанно відновлюваних фітоценозів на виведених із інтенсивного обробітку орних землях Шацького НПП виявив особливості трансформації структури залежно від типу грунту. Встановлено, що на перелогах парку пирійна стадія значною мірою трансформована або взагалі відсутня. В угрупованнях, що формують бур’янову стадію, немає представників нітрофілів родини Chenopodiaceae та Amaranthaceae, що спричинено низьким рівнем нітрогену у ґрунті та характерним для легких ґрунтів тимчасовим явищем ґрунтової «цементації», обумовленим припиненням їхнього інтенсивного обробітку. Problem overgrowing «abandoned» areas of agricultural land is passing different stages of in the restoration of natural vegetationthat is caused by environmental conditions and the habitat vailable seed base. Analysis of environmental and biological structure spontaneously renewable plant communities on the output of the intensive cultivation of arable lands Shatsky PNP discovered the features of structure formation spontaneously renewable plant communities on different soils park. Stated that fallow park stage of couch grass largely transformed or absent. In communities that form weedy stage No representatives of species nitrofil of Chenopodiaceae and Amaranthaceae, which caused low levels of nitrogen in the soil and the characteristic light soils temporary soil «hardening» due to the termination of intensive cultivation.
Transformation of Vegetation Cover of Abandoned Fields in Shatsky National Nature Park
Роботу виконано у відділі динаміки популяцій в мегаполісі Наукового центру екомоніторингу та біорізноманіття мегаполісу НАН України, відділі обробітку ґрунту і боротьби з бур’янами Національного наукового центру «Інститут землеробства НААН»
Keywords: перелоги; трансформація рослинності; дерново-підзолисті ґрунти; стадії заростання; abandoned fields; transformation of vegetation; sod-podzolic soils; stage overgrowth