Особливості структури дозвілля, мотваційних пріоритетів до занять слайд-аеробікою та соціально-психологічної сфери жінок другого періоду зрілого віку - Прилуцька, Тетяна Анатоліївна; Хабінець, Тамара Олександрівна; Лазько, Ольга Володимирівна; Данильченко, Владислав Анатолійович; Prylutska, Tetyana; Khabinets, Tamara; Lazko, Olha; Danylchenko, Vladyslav (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Аналіз наукової літератури засвідчує узгоджену думку науковців про те, що однією з основних проблем сучасного суспільства є збереження та підтримання фізичного здоров’я жінок другого періоду зрілого віку на належному рівні. Як відзначають фахівці, питання здоров’я жінок стає тим гострішим, чим помітніші успіхи цивілізації. Мета дослідження – виявити особливості структури дозвілля, мотиваційних пріоритетів до занять слайд-аеробікою та соціально-психологічної сфери жінок другого періоду зрілого віку. Методи дослідження – аналіз й узагальнення даних науково-методичної літератури, соціологічні методи дослідження, методи математичної статистики. Контингент досліджуваних становили на констатувальному етапі дослідження 49 жінок 36–44 років. Дослідження дало змогу встановити, що жінки 36–39 та 40–44 років мають різні мотиви до занять слайд-аеробікою, по-різному планують дозвілля й оцінюють ефект, що в них проявився під впливом від занять. Незважаючи на відсутність відмінностей між освітою й видом трудової діяльності, типом переміщення протягом дня, ставленням до харчування, а також між чинниками, що спонукають їх до занять слайд-аеробікою, на противагу жінкам 40–44 років, 36–39-річні більш високо оцінюють власний стан здоров’я, фізичну працездатність і фізичний стан, а також більшою мірою задоволені своєю зовнішністю. Водночас жінки 36–39 років на заняттях сприймають навантаження як більш слабке порівняно з жінками 40–44 років. Такі результати дають підстави під час розробки програм оздоровчих занять слайд-аеробікою враховувати специфічні особливості жінок кожної вікової підгрупи. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробкою технології, спрямованої на покращення показників моторики жінок другого періоду зрілого віку з використанням засобів системи слайд-аеробіки. The analysis of the scientific literature indicates that scientists agree that one of the main problems of modern society is preserving and maintaining physical health of women in the second period of mature age at the proper level. According to experts, women's health issues become more acute the more noticeable the success of civilization. The objective of the study: to identify the features of the structure of leisure, motivational priorities for the slide-aerobics classes and the socio-psychological sphere of women in the second period of adulthood. The research methods: analysis and synthesis of data from scientific and methodological literature, sociological research methods, methods of mathematical statistics. The contingent of the examined was at an ascertaining stage of the study 49 women aged 36–44 years old. Due to the study we found out that women aged 36–39 and 40–44 years old have different motives for slide aerobics, plan leisure activities in different ways, and evaluate the effect that they had under the influence of the trainings classes. Despite the absence of differences between education and type of work, the type of movement during the day, the attitude to food, as well as between the factors that encourage them to do slide-aerobics, as opposed to women aged 40–44, women aged 36–39 years appraise more highly own state of health, physical performance and physical condition, as well they are more satisfied with their appearance. At the same time, women of 36–39 years old in the classroom perceive loads as weaker than women of 40-44 years old. These results suggest that it is advisable to take into account the specific characteristics of women in each age subgroup when developing programs for slide-aerobic health classes. Prospects for further research are related to the development of technology aimed at improving the motility of women in the second period of mature age using the slide-aerobics system.
Features of the Structure of Leisure, Motivational Priorities for Slide-Aerobics and the Socio-Psychological Sphere of Women in the Second Period of Mature Age
Keywords: слайд-аеробіка; жінки другого періоду зрілого віку; структура дозвілля; мотивація; соціально-психологічна сфера; slide aerobics; women of the second period of mature age; leisure structure; motivation; social and psychological sphere