Психологія опанувальної поведінки : методичні рекомендації до самостійної роботи та професійно-орієнтованих індивідуальних науково-дослідних завдань - Іванашко, Оксана Євгенівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Одним із головних завдань вищої школи є розвиток пізнавальної активності здобувачів освіти, виховання у них вимогливості до себе, бажання і потреби працювати творчо, постійно поповнювати і удосконалювати свої знання. Вміння самостійно засвоювати і творчо застосовувати знання на практиці є важливим показником загальної і професійної підготовки випускників вузів. Життя вимагає розвитку не лише змісту, а й методики організації самостійної пізнавальної діяльності людини, опанування нею нових пізнавальних технологій і засобів. За своєю суттю самостійна робота є активною розумовою діяльністю здобувачів освіти, пов'язаною з виконанням навчального завдання. Наявність завдання і цільової установки на його виконання вважають характерними ознаками самостійної роботи.
Keywords: опанувальна поведінка; самостійна робота; ІНДЗ; професійно-орієнтовані завдання