Застосування спектральних індексів для оцінки вмісту вологи в рослинності та ґрунті під час моніторингу геоекологічного стану осушених угідь - Фесюк, Василь Олександрович; Мороз, Ірина Анатоліївна (Львівський національний університет імені Івана Франка, 2025)
Дослідження присвячене комплексному аналізу впливу осушувальної меліорації на екосистеми та оцінці ефективності адаптивного менеджменту осушених територій. Метою роботи є вивчення змін екологічного стану меліорованих угідь за допомогою дистанційних методів зондування. На прикладі Холоневицької осушувальної системи проаналізовано застосування нормалізованого диференційного індексу вологості (NDMI) та його модифікації для моніторингу водного стресу. Результати п'ятирічного дослідження виявили висхідний тренд зволоженості території. Це пов'язано зі збільшенням кількості опадів. Проте дане явище має тимчасовий характер. Обґрунтовано необхідність впровадження адаптивних підходів до управління осушувальними системами в умовах кліматичних змін для забезпечення екологічної стабільності.
Keywords: осушувальна меліорація; адаптивний менеджмент; дистанційне зондування; індекс NDMI; водний стрес; кліматичні зміни; екологічна стабільність; 911+551+311+796.5