Сучасний стан та трансформації галузевої структури промисловості Волинської області - Пугач, Сергій; Сосницька, Ярослава; Маковецька, Лариса; Puhach, Sergij; Sosnytska, Iaroslava; Makovetska, Larisa (My University, 2016)
Промисловість – важлива складова частина економіки. У статті проаналізовано зміни в галузевій структурі промисловості Волинської області. Основним завданням дослідження є порівняння сучасного стану промисловості Волинської області із ситуацією на початку 90-х рр. ХХ ст. Сьогодні промисловість не є провідною галуззю економіки Волинської області. Область з індустріально-аграрної стала аграрно-індустріальною. На підприємствах області виробляються прилади контролю, підшипники, лічильники води, вироби з пластмас, тканини, будівельна цегла, меблі, кондитерські, макаронні, ковбасні вироби, консерви тощо. Галузеву структуру промисловості Волинської області формують насамперед харчова (30,4 % промислового виробництва області), машинобудування (18,5 %), виготовлення виробів із деревини, виробництво паперу й поліграфічна діяльність (16,2 %). Аналіз трансформації галузевої структури промисловості Волинської області протягом 1990–2015 рр. показує зменшення частки легкої промисловості, машинобудування та зростання частки лісової й деревообробної. Указану тенденцію можна характеризувати як несприятливу. У промисловості Волинської області накопичилася низка проблем, для розв’язання яких потрібна комплексна програма розвитку. Промышленность является важной составной частью экономики. В статье проанализированы изменения в отраслевой структуре промышленности Волынской области. Основной задачей исследования является сравнение современного состояния промышленности Волынской области с ситуацией в начале 90-х гг. ХХ ст. Сегодня промышленность не является ведущей отраслью экономики Волынской области. Область вместо индустриально-аграрной стала аграрно-индустриальной. На предприятиях области производятся приборы контроля, подшипники, счетчики воды, изделия из пластмасс, ткани, строительный кирпич, мебель, кондитерские, макаронные, колбасные изделия, консервы и т. п. Отраслевую структуру промышленности Волынской области формируют, прежде всего, пищевая (30,4 % промышленного производства области), машиностроение (18,5 %), изготовление изделий из древесины, производство бумаги и полиграфическая деятельность (16,2 %). Анализ трансформации отраслевой структуры промышленности Волынской области в течение 1990–2015 гг. показывает уменьшение доли легкой промышленности, машиностроения и рост лесной и деревообрабатывающей. Указанную тенденцию можно характеризовать, как неблагоприятную. В промышленности Волынской области наблюдаем ряд проблем, для решения которых необходима комплексная программа развития. The changes in the branch structure of industry of Volyn region are analyzed in the article. The main task of research is comparing of the modern state of industry of the Volyn region to the situation in the beginning 90th ХХ century. Today industry is not leading sector of the economy of Volyn region. The region instead of industrially-agrarian became agro-industrial. On the enterprises of region the control devices, bearing, water meters, plastics, textiles, building brick, furniture, confectionery, macaroni, sausages are produced. The branch structure of industry of the Volyn region is formed food industry (30,4 % of regional industrial production), mechanical engineering (18,5 %), manufacture of wood products, paper and printing (16,2 %). The analysis of transformation of branch structure of industry of the Volyn region during 1990–2015 shows diminishing of share of light industry, mechanical engineers and height of share woodworking industry. It is a negative tendency. There are many problems in industry of the Volyn region for the decision of which the complex program of development is needed.
The Modern State and Transformations of Branch Structure of Industry of the Volyn Region
Keywords: промисловість; галузь промисловості; галузева структура промисловості; Волинська область; industry; branch of industry; branch structure of industry; Volyn region