Гідролого-гідрохімічний режим річкових вод басейну Західного Бугу - Засєка, Богдан Анатолійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Об’єкт дослідження – басейн р. Західний Буг на території України. Мета дослідження – оцінка гідролого-гідрохімічного режиму річкових вод басейну Західного Бугу на теритоії України. У роботі досліджено гідрологічні умови в басейні річки, зокрема проведено оцінку гідрографічної мережі басейну Західного Бугу на території України згідно типології Водної рамкової директиви ЄС, яка показала, що в басейні Західного Бугу на території України є чотири великих річки – Полтва, Рата, Луга, Рита та одна дуже велика – р. Західний Буг. Мінералізація води р. Західний Буг становить 497-573 мг/л. Мінералізація води р. Полтва, лівої притоки Західного Буга, що знаходиться в тих же природних умовах, істотно відрізняється. Так, в районі м. Львова (верхів'я річки Полтва) вона досягає 784-871 мг/л, а в гирлі річки дещо знижується – 613-670 мг/л. Ця ситуація пояснюється скиданням стічних вод м. Львова в річку Полтва. Дослідження гідрохімічного режиму р. Західний Буг та її приток за головними йонами виявили чітку залежність від гідрологічного режиму. Це пояснюється впливом зміни ролі різних видів живлення річки протягом року. Середньорічний йонний стік Західного Бугу з території України становить 793,5 тис. т або 78,3 т/км2; з території України та Польщі – 857,0 тис. т. Таким чином, на цій ділянці річки 93 % онного стоку виноситься з території України і 7 % – з території Польщі. Встановлено, що вода у всіх досліджених гідрохімічних пунктах спостереження належать до гідрокарбонатного класу гурпи кальцію ІІ типу (гідрокарбонатний клас група кальцію ІІ типу – СаІІ Са).
Keywords: гідрологічний режим; гідрохімічний режим; річкові води басейну; стік води; мінералізація води; головні йони; сезони; йонний стік