Техніки психоемоційного антивигорання - Дмитріюк, Наталія Степанівна; Dmytriiuk, Nataliia S. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Особливість даного курсу полягає в необхідності вивчення професійного антивигорання (синдрому емоційного вигорання, СЕВ) представників «допоміжних» професій» (тобто тих, які надають допомогу іншим людям - педагогів, лікарів, психологів). Поширеність емоційного вигорання вимагає оволодіння техніками психологічної корекції та профілактики, техніками подолання довготривалої стресової реакції, що виникає внаслідок впливу на особистість фахово притаманних стресів у професіях «людина – людина». Зміст навчальної програми: 1. Психоемоційне антивигорання: причини виникнення, ознаки та симптоми» 2. Діагностичні методи визначення синдрому психоемоційного антивигорання у представників «допоміжних професій» 3. Психічне здоров’я особистості у професійній діяльності як антистресовий захист 4.Попередження психоемоційного вигорання педагогів, лікарів, психологів. 5. .Емоційна компетентність як життєвий ресурс при психоемоційному вигоранні 6. Діагностичний блок технік психоемоційного антивигорання. Експрес-діагностичні техніки 7. Тренінг психоемоційного антивигорання як техніка психологічної допомоги при СЕВ 8. Тренінговий комплекс занять «Психоемоційний ресурс» 9. Технології психологічної саморегуляції праксичних ( функціональних) станів особистості психоемоційного вигорання.
Keywords: антивигорання; вигорання; стрес; захист