Проблема соціалізації дітей з розладами аутистичного спектра у закладах дошкільної освіти - Мартинюк, Ірина Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У кваліфікаційній роботі комплексно досліджено соціалізацію дітей дошкільного віку з розладами аутистичного спектра як одну з ключових умов їх повноцінного розвитку та інтеграції в соціальне середовище. У першому розділі висвітлено теоретико-методологічні основи проблеми: проаналізовано сучасні наукові підходи до поняття соціалізації в контексті аутизму, охарактеризовано особливості соціального, емоційного та комунікативного розвитку дітей із розладами аутистичного спектра, визначено бар’єри й труднощі, які ускладнюють процес соціальної взаємодії. Особлива увага приділяється психологічним механізмам, що лежать в основі формування соціальних зв’язків, а також специфіці сприйняття соціальних сигналів у дітей з аутизмом. У другому розділі представлено емпіричне дослідження, спрямоване на виявлення рівня сформованості ключових соціальних навичок. Окреслено методику дослідження та наведено кількісні й якісні результати. На основі отриманих даних розроблено та апробовано програму соціалізації дітей з розладами аутистичного спектра в умовах закладу дошкільної освіти. Результати апробації свідчать про позитивну динаміку в розвитку соціальної компетентності дітей із розладами аутистичного спектра, зростання рівня їх залученості у взаємодію, здатності до емоційного відгуку та ініціювання контактів. Робота має як теоретичну, так і практичну цінність для фахівців дошкільної освіти, психологів, вчителів-дефектологів і батьків, які працюють з дітьми, що мають особливі освітні потреби.
Keywords: соціалізація; інклюзивна освіта; розлади аутистичного спектра; соціальні навички; комунікація; дошкільний вік