Аналіз лісових насаджень за участю дуба червоного (Quercus rubra Du Rei) в філії «Камінь-Каширське лісове господарство» Волинської області - Левосюк, Андрій Володимирович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Одним із дієвих способів підвищення продуктивності деревостанів є впровадження у склад лісових культур швидкоростучих інтродуцентів. Однак це вимагає всебічних знань про їх поведінку в різних типах лісу, особливості росту та взаємодію з аборигенними деревними породами. Роботу присвячено оцінці насаджень за участю дуба червоного (Quercus rubra Du Rei) у філії «Камінь-Каширське лісове господарство» Волинської області. У першому розділі на основі літературного огляду наведено загальні відомості про біоекологічні та лісівничі особливості дуба червоного, розглянуто проблему поширення інвазійних видів рослин на території України. У другому розділі міститься характеристика об’єкту дослідження, його місцезнаходження, організаційно-правова форма об’єкта дослідження, характеристика природних умов території розташування, характеристика лісового фонду. У третьому розділі наведено результати дослідження, проаналізовано структуру лісових насаджень за участю дуба червоного, вивчено продуктивність лісових насаджень за участю дуба червоного та дуба звичайного. В четвертому розділі проведено економічну оцінку щодо заготівлі дуба червоного та запропоновано оптимальний вік рубань головного користування дуба червоного, розрахований на отримання крупних та середніх ділових асортиментів. У п’ятому розділі описано особливості організації охорони праці у досліджуваному підприємстві. Загальні висновки за результатами досліджень наведені перед списком3 використаної літератури (39 джерел). Випускна робота виконана на 54 сторінках друкованого тексту, включає 6 діаграм, 5 рисунків та 12 таблиць.
Keywords: дуб червоний; інтродуцент; інвазійний вид; лісівнича оцінка; продуктивність