Розуміння феномена інститутів громадянського суспільства у правових концепціях теорії держави та права - Андрущак, Олена Михайлівна; Булавіна, Світлана Євгенівна (Видавництво УДУ імені Михайла Драгоманова, 2024)
Досліджено, що при розбудові українського громадянського суспільства потрібно враховувати вплив не тільки західної та східної моделей розвитку зазначеного суспільства, а й власний, позитивний та негативний досвід, обумовлений власними традиціями, культурою, менталітетом, рівнем правової культури та правосвідомості громадян; тільки у демократичній країні з розвиненим громадянським суспільством може бути досягнута гармонія у взаємовідносинах держави і суспільства, влади і громадян; лише правова держава може створювати громадянське суспільство, а демократичне таке суспільство здатне підтримати розбудову правової держави; держава може сприяти становленню громадянського суспільства, а може й гальмувати його розвиток; розбудова українського громадянського суспільства сприяє закріпленню стабілізаційного розвитку суспільства, створює умови для розвитку людини, захисту її прав і свобод .
Keywords: громадянське суспільство; держава; теорії права; концепції; 340.12:323.2:142