Сучасна комунікативна філософія - Кондратик, Ольга Василівна; Kondratyk, Olha V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Програма навчальної дисципліни «Сучасна комунікативна філософія» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки освітньо-кваліфікаційного рівня – бакалавр. Предметом вивчення навчальної дисципліни є праці представників комунікативної філософії: К.-О.Апеля, Ю.Габермаса, Д.Бьолера, В.Кульмана, В.Гьосле; в них висвітлюються проблеми дискурсивного обґрунтування принципів моралі, взаємовідношення універсалістських норм з цінностями традиційних етосів соціокультурних життєвих форм, функціонування моральних належностей у системах сучасного суспільства – політиці, економіці, науці та ін.; важливо розкрити зміст комунікативної теорії у порівнянні з класичною філософією моралі, а також на тлі дискусій її представників з теоретиками постмодернізму, неоконсерватизму, комунітаризму, неомарксизму, системної теорії та ін.; обгрунтувати значення комунікативної етики відповідальності для ціннісної переорієнтації та духовно-морального оновлення суспільства, розв’язання політичних та етнічних конфліктів, вирішення екологічних проблем. Проблематика комунікативної філософії перебуває на межі багатьох дисциплін – дії і теорії рішень, лінгвістики і філософії мовлення, економічної теорії і філософії права, політології і соціології, культурології та екології та об’єднує їх усіх саме морально-етичними питаннями. Звернення до етики є помітним явищем у комунікативній філософії – одному з найвпливовіших напрямів сучасної західної практичної філософії. Результатом вивчення курсу “Сучасна комунікативна філософія” стане формування філософського мислення, становлення філософської мови, глибоких знань, збагачення інтелекту студентів, що можливо дасть імпульс для подальших творчих досліджень в царині науки.
Keywords: комунікація; дискурс; комунікативна раціональність; життєвий світ; універсалістська етика; комунітаризм; лібералізм