Єдина політика ЄС у сфері інтелектуальної власності: передумови, формування системи, проблеми і перспективи - Бояр, Андрій Олексійович; Boiar, Andrii O. (Волинський державний університет імені Лесі Українки, 2006)
Розглядаються правові, економічні, історичні, організаційні аспекти формування єдиної системи охорони інтелектуальної власності у Європейському Союзі. Європейську політику в сфері охорони прав інтелектуальної власності пропонується поділяти на два напрямки: внутрішній вектор і зовнішній вектор. У статті аналізуються ці два вектори та виділяються пріоритетні напрями єдиної європейської політики у сфері інтелектуальної власності на майбутнє.

Legislative, economic, historical, organizational and other aspects of development of common intellectual property rights protection system in the European Union are considered. It is offered to devide the European intellectual property rights protection policy into two main directions: internal vector and external vector. These two vectors are analyzed in the article and prospects of the system development are pointed out.
Common Intellectual Property Rights Protection Policy of the EU: Preconditions, System Formation, Problems and Perspectives
Keywords: Європейський Союз; авторське право і суміжні права; інтелектуальна власність; промислова власність; intellectual property; European Union; industrial property; pretection of intellectual property rights; copyright and neighboring rights