Удосконалення тренувального процесу силової спрямованості штовхальників ядра 18-19 років у підготовчому періоді - Черняк, Ярослав Ярославович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Дослідження спрямоване на підвищення рівня силової підготовленості штовхальників ядра віком 18–19 років у підготовчому періоді. Вирішення цього завдання передбачає раціональну побудову тренувальних занять, що враховують специфіку метальної дисципліни. До тренувальної програми були включені спеціальні вправи силової та швидкісно-силової спрямованості, підібрані за принципом цільового впливу на основні м’язові групи, задіяні у процесі штовхання ядра. Вправи також містили рухи, що сприяють формуванню необхідних технічних навичок. Розроблена програма була впроваджена в навчально-тренувальний процес спортсменів, після чого здійснено оцінку її впливу на рівень силової підготовленості та спортивні результати штовхальників ядра зазначеної вікової категорії.
Keywords: штовхання ядра; підготовчий період; силова підготовленість; тренувальний процес