Когнітивний та психолінгвістичний аспекти метафори як основи концептуальної системи автора(на матеріалі поезії Дж. Ґ. Байрона) - Чендей, Наталія; Chendei, Natalia (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2015)
Висвітлено дослідження когнітивної та психолінгвістичної природи метафори й способів її переосмислення в поезії Дж. Ґ. Байрона. Здійснено спробу продемонструвати, що метафора є частиною індивідуальної концептуальної системи поета, створеної його художньою уявою та втіленою за допомогою особливо дібраних мовних засобів. Оскільки саме метафора легко вплітається у канву щільного поетичного тексту, її вивчення передусім пов’язане з розробкою способів художнього переосмислення, що в свою чергу дозволяє розкрити вибір, зроблений автором у представленні того чи іншого образу. Через те, що індивідуально -авторська метафора ґрунтується на образному мисленні, вона, безумовно, впливає на емоції та сприйняття тексту. Отже, поетичний текст розглядається як особливий художній простір, у якому метафори модифікуються, перетворюючись у складні поетичні образи. Відповідно, метафора справедливо вважається основою концептуальної системи автора і його індивідуального стилю. The article is dedicated to the study of cognitive and psychological nature of metaphor and modes of its elaboration in Byron’s poetry. The attempt has been made to prove that any literary text reflects author’s individual conceptual system, created by his artistic imagination and embodied with purposefully selected language means. Being a preferable language means in a precise poetic text, metaphor brings to the fore the importance of studying modes of its elaboratio n which reveal author’s individual choice of image presentation. As far as a novel metaphor is created and transmitted by an image, it undoubtedly appeals to emotions and text perception. Therefore, the image has a special status, “intermediate” between the verbal and nonverbal aspects of metaphorical expression. It has also been emphasized that poetry represents some artistic space in which metaphors undergo modifications and turn into complex poetic images. Thus, metaphor is fairly considered to be a core element in author’s individual conceptual system and style.
Cognitive and Psycholinguistic Aspects of Metaphor as a Basis of Author’s Conceptual System (on the Material of G. G. Byron’s Poetry)
Keywords: метафора; способи переосмислення; індивідуальна концептуальна система автора; ідіостиль; metaphor; modes of elaboration; author’s individual conceptual system; idiostyle