Морфологічні особливості середньополіських говірок у повісті Володимира Даниленка «Сонечко моє, чорне й волохате» - Яворський, Андрій Юрійович; Yavorskij, A. Yu. (Вінницький державний педагогічний університет ім. Михайла Коцюбинського, 2013)
У тексті повісті Володимира Даниленка «Сонечко моє, чорне й волохате» проаналізовано морфологічні особливості середньополіських говірок. Простежено специфіку формотворення іменників, прикметників, дієслів, відмінності у відмінюванні займенників, а також в оформленні прислівників і службових слів. З’ясовано специфіку використання письменником елементів середньополіських говірок та функції діалектизмів у повісті. Morphological peculiarities of Middle-Polissyan patoisin the text of Volodymyr Danylenko’s novel “My sun is black and hairy” are analyzed. The specificity of formation of nouns, adjectives and verbs, differences in the structure and declension of numerals and pronouns, as well as in formation of adverbs and functional words is being traced. The specificity of use of the Middle-Polissyan patois elements by the author and the function of the dialectal words in the novel’s artistic language are indicated.
Keywords: діалект; dialect; середньополіський діалект; Middle-Polissyan patois; діалектизм; dialecticism; словозміна; word change; закінчення; inflexion; архаїзм; archaism; інновація; innovation; граматична аналогія; grammatical analogy