Поетичний світ Лесі Українки у вокально-хоровій музиці композиторів української діаспори ХХ століття - Карась, Ганна (Німецько-Українське Наукове Об’єднання ім. проф. Юрія Бойка-Блохина, Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Стаття присвячена провідним жанрам вокально-хорової музики композиторів діаспори ХХ століття на тексти Лесі Українки – солоспіву, романсу, мелодекламації, вокальним циклам, хоровим мініатюрам. Композитори діаспори представляли різні стильові напрямки та композиторські школи у Чехії (Володимир Балтарович), США (З. Лисько, М. Гайворонський, В. Безкоровайний, О. Залеський, І. Соневицький, Є. О. Садовський, В. Шуть, В. Кіпа), Німеччині (О. Бобикевич, С. Спєх). Тематика ліричних музичних творів на тексти Лесі Українки розмаїта: любовні переживання, патріотичні почуття, пейзажна лірика, ностальгія за рідним краєм, духовні порухи. The article is dedicated to leading genres of vocal and choral music of Diaspora composers of XX century with texts of Lesia Ukrainka, namely: song for solo, romance, recitation of poetry to musical accompaniment, vocal cycles and chorus miniatures. Composers of Diaspora represented different style directions and composer schools in the Czech Republic (Volodymyr Baltarovych), in the USA (Z. Lysko, M. Haivoronskyi, V. Bezkorovainyi, O. Zaleskyi, I. Sonevytskyi, Ye. O. Sadovskyi, V. Shut, V. Kipa), in Germany (O. Bobykevych, S. Spiekh). Themes of lyric pieces of music with Lesia Ukrainka’s texts are various: love feelings, patriotic sentiments, landscape lyric poetry, nostalgic mood for native land, spiritual awakening.
Keywords: поезія; вокально-хорова музика; солоспів; хорова мініатюра; композитор; українська діаспора; Леся Українка; poetry; vocal and choral music; song for solo; chorus miniature; composer; Ukrainian Diaspora; Lesia Ukrainka