Теорія й практика фізичного виховання в спадщині вітчизняних педагогів другої половини ХІХ – початку ХХ ст. - Лук’янченко, М.; Lukjanchenko, N. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
Згідно з історико-педагогічним дискурсом, для розвитку сучасної системи фізичного виховання важливим є пошук засобів та найбільш ефективних форм реалізації фізичного виховання, що сприяють формуванню гармонійно розвиненої особистості. Тому важливим завданням є вивчення й аналіз творчої спадщини відомих українських педагогів ХІХ – початку ХХ ст. в контексті визначення ролі фізичного виховання у формуванні здорової гармонійно розвиненої особистості. Встановлено, що у спадщині всіх вітчизняних педагогів окресле-ного періоду простежується цілеспрямований вплив фізичного виховання на розвиток усебічно розвиненої особистості. Педагогами цього періоду були розроблені теоретичні основи національної системи фізичного виховання, у їхніх поглядах відображено традиції народної педагогіки, що має потужний виховний потенціал для формування загальної культури та здоров’я особистості. According to the historical and pedagogical analysis, for the development of modern physical education it is important to find tools and most effective forms of physical education that promote the formation of a harmoniously developed personality. Therefore, an important task is to study and analyze the heritage of famous Ukrainian educators of ХІХ –ХХ centuries in the context of revealing the role of physical education in the formation of healthy harmoniously developed personality. It has been researched that in the Ukrainian educators’ heritage of the period named above one can observe the impact of physical education on the development of a harmonious personality. Pedagogs of this period developed the theoretical foundations of the national system of physical education. Their ideas reflect the traditions of folk pedagogy. It has a strong educational potential for the formation of general culture and health of the individual.
Development of Health Protection Ideas in Ukrainian Pedagogy of the Period Between Two World Wars.
Keywords: здоров’я; фізичне виховання; фізичний розвиток; гігієнічні навички; система освіти; здоровий спосіб життя; теорія й практика фізичного виховання; health; physical education; physical development; hygiene skills; education system; healthy lifestyle; theory and practice of physical education