Історико-культурні туристично-рекреаційні ресурси прикордонних з Білоруссю об'єднаних територіальних громад Волинської області - Антипюк, Олена Володимирівна; Качаровський, Роман Євгенович; Чижевська, Лариса Тарасівна; Карпюк, Зоя Костянтинівна; Antypiuk, Olena V.; Kacharovskyi, Roman Ye.; Chyzhevska, Larysa T.; Karpiuk, Zoia K. (My University, 2019)
Прогресивний розвиток туризму залежить від багатьох факторів, одним з них є наявність туристичних об’єктів на певній території. Існують різні їх категорії, проте історико-культурні об’єкти є визначальними для функціонування пізнавального та релігійного туризму. Волинський край багатий на історико-культурний спадок, що включає в себе пам’ятки археології, історії, містобудування та архітектури. В сучасних реаліях існування держави, проведення різного роду реформ, зокрема децентралізації влади [2], проблема збереження, реставрації та відновлення історико-культурної спадщини фактично лягає на плечі місцевої влади. Оскільки владні повноваження та ресурси передаються до об’єднаних територіальних громад (ОТГ), саме вони стають відповідальними за долю таких туристичних об’єктів. Зазвичай наявні у них кошти є недостатніми для приведення пам’яток у відповідний стан для оглядин туристами, тому, враховуючи вагоме місце туризму у наповненні місцевих бюджетів, керівництво громад здійснює пошуки різних варіантів вирішення цих питань. Одним із них є залучення транскордонної та сусідської допомоги, іноземних інвестицій прикордонних територій.
Keywords: Волинська область; Білорусь; інтеграційні процеси; прикордонні території; туристичне співробітництво; туристичні об'єкти; історико-культурні об'єкти