Вплив ER3+ на фотолюмінесцентні властивості первоскітної склокераміки на основі стекол GeS2-GaS3 - Никифоров, Олександр Ігорович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Кваліфікаційна робота магістра складається зі вступу, трьох розділів, висновків та списку використаних джерел. Робота присвячена дослідженню перовськітної склокераміки на основі халькогенідних стекол системи GeS₂–Ga₂S₃, що містять нанокристали галогенідних перовскітів CsPbX₃ (X = Br, I), легованих іонами Er³⁺, та аналізу їх фотолюмінесцентних властивостей. Розглянуто підходи до синтезу базових стекол, вибір режимів контрольованої кристалізації та структурні перетворення при переході від аморфного стану до склокераміки з перовськітними нанофазами на основі даних диференційно- термічного аналізу, рентгенівської дифракції, електро нної мікроскопії та спектр комбінаційного розсіювання світла стекол. Особливу увагу приділено впливу типу галогеніду (Br/I) та концентрації іонів Er³⁺ на спектри поглинання і фотолюмінесценції у видимому та ближньому інфрачервоному діапазонах, зокрема на інтенсивність і спектральну форму смуги випромінювання Er³⁺ поблизу 1,5 мкм. Показано, що поєднання низькофононної халькогенідної матриці з перовськітними нанокристалами та рідкісноземельним легуванням створює умови для ефективного інфрачервоного випромінювання в телекомунікаційному вікні прозорості й робить такі системи перспективними для застосування в фотонних та оптоелектронних пристроях.
Keywords: перовськітна склокераміка; халькогенідні стекла