Оздоровче плавання як засіб корекції психоемоційного стану осіб із порушеннями постави - Сіренко, Романа Романівна; Пижик, Олег Степанович; Козакова, Тетяна В’ячеславівна; Sirenko, Romana; Pyzhyk, Oleh; Kozakova, Tetyana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Сьогодні спостерігаємо невпинне збільшення кількості студентів, які мають вади опорно-рухового апарату, зокрема порушення постави та сколіози. Вони, а особливо важкі ступені сколіозу, викликають значні зміни психоемоційного стану студентів, які часто виражені у вигляді різноманітних комплексів, зневіри у власних силах, підвищеної дратівливості, поганого настрою тощо. Часто це супроводжується станом психоемоційної напруги. У статті розглянуто особливості методики (засоби та етапи навчання) проведення занять з оздоровчого плавання зі студентами з порушеннями постави. Доведено, що заняття оздоровчим плаванням сприяють покращенню психоемоційного стану студентів, зниженню їхнього рівня тривожності, а також покращують функції дихального апарату й зменшують ступені викривлення хребта. Nowadays there is a steady increase in number of students with locomotorium defects, particularly, with posture problems and with scolioses. These problems, especially severe scoliosis, cause major changes in students’ psycho emotional state. These changes are reflected into disbelief in themselves, increased irritability, bad mood, even psycho emotional tension. The article describes the peculiarities of method of conducting the recreational swimming lessons with students with locomotorium defects. It was proved that recreational swimming lessons improve students’ psycho emotional state, decrease their level of anxiety, also improve the function of respiratory apparatus and decrease the degree of the curvature of the spine.
Recreational Swimming as a Method of Correction of Psycho Emotional State of Persons with Posture Problems
Keywords: оздоровче плавання; порушення постави; психоемоційний стан; тривожність; recreational swimming; posture problems; psycho emotional state; anxiety