Характеристика зовнішнього дихання спортсменів, які займаються силовими видами спорту - Долбишева, Н.; Dolbуsheva, N. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2010)
У цій статті подано результати досліджень зовнішнього дихання за допомогою спірографії спортсменів високої спортивної кваліфікації, які займаються важкою атлетикою та пауерліфтингом. Метою дослідження є оцінювання фізичного розвитку зовнішнього дихання спортсменів, котрі займаються силовими видами спорту, та виконання порівняльного аналізу отриманих даних. Аналіз результатів дослідження показав, що не існує достовірних відмінностей у показниках функціонального стану розвитку дихальної системи між спортсменами, які мають спортивний розряд КМС і МС, та спортсменами різної спеціалізації. Установлено достовірні відмінності в окремих показниках між належними та фактичними, належними й абсолютними величинами дихальної системи як у спортсменів різної спортивної кваліфікації, так і різної спеціалізації In given clause results of research of external breath are presented, by means of spirografii, sportsmen high sports qualification which are engaged in weightlifting and powerlifting. The purpose of research is the estimation of physical development of external breath of sportsmen, which are engaged in power kinds of sports and to execute the comparative analysis of the received data. The analysis of results of research has shown, that there are no authentic differences in parameters of a functional condition of development of respiratory system between sportsmen who have sports qualification (CMS and МS) and also sportsmen of various specialization. Authentic differences, in separate parameters, between due and actual are established, in due and absolute sizes of respiratory system, as at sportsmen of different sports qualification that and different specialization.
The Characteristic of External Breath of Sportsmen which Are Engaged in Power Kinds of Sports.
Keywords: показники; зовнішнє дихання; спортсмени; спортивна кваліфікація; важка атлетика; пауерліфтинг; parameters; external breath; sportsmen; sports qualification; weightlifting; powerlifting