Психологічні особливості розвитку організаційних цінностей в місцевих органах виконавчої влади - Малімон, Людмила Яківна; Пашкіна, Алла Миколаївна; Malimon, Liudmyla Ya.; Pashkina, Alla M. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У монографії розкрито теоретико-методологічні основи дослідження психологічних особливостей розвитку організаційних цінностей у сфері державного управління. Розглянуто сутність поняття «цінності», узагальнено науков і дослідження щодо впливу індивідуальних і групових аксіосистем на загальну ефективність спільної професійної діяльності. Запропоновано структурно-процесуальну модель розвитку організаційних цінностей у сукупності суб’єктивного, об’єктивного, інтерсуб’єктивного та інтероб’єктивного компонентів. Розкрито зміст процесуально-динамічних, структурно-змістових і поведінково-прикладних характеристик організаційних цінностей, емпірично виявлено й обгрунтовано основні детермінанти виникнення ціннісних дисгармоній у аксіосистемах місцевих органів виконавчої влади. Представлено зміст і структуру психологічного семінару-тренінгу «Гармонізація організаційних цінностей у сфері державної служби» та результати його впровадження у Волинському обласному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій. Для керівників та працівників державного управління, організаційних психологів, науковців, викладачів та студентів вищих навчальних закладів, а також усіх, хто цікавиться проблемами розвитку організаційних цінностей у системі державної служби.
Psychological features development of organizational values in local executive bodies
Keywords: організаційні цінності; державна служба; органи виконавчої влади; структура організаційних цінностей; гармонізація організаційних цінностей