Прізвиськовий фольклор Західного Полісся: зменшено-пестливі форми - Шульська, Наталія Миколаївна; Shulska, Nataliia M. (My University, 2014)
У статті досліджено функціонально-стилістичний характер зменшено-пестливих форм прізвиськ жителів Західного Полісся в контексті усної народної творчості. Установлено, що демінутиви у твірних основах прізвиськ указують на їх народно-побутовий колорит, зближення із фольклорними текстами. Зауважено, що прізвиська із зменшено-пестливим формантом можуть бути нейтральними (назви, що постали від агентивів, етнонімів, сімейно-родові неофіційні найменування), або виявляти високий ступінь негативної конотації (прізвиська за зовнішнім виглядом людей, внутрішніми особливостями, умотивовані прізвищами).

In the article are investigational functionally-stylistic character of diminished-tender forms of nicknames of inhabitants of Western Polessya in the context of verbal folk work. Set, that deminutyvs in formative bases of nicknames specify on their folk-domestic colour, rapprochement with folklore texts. It is noticed that nicknames with a diminished-tender formant can be neutral (nicknames that appeared from ahentyvs, ethnonyms, domestically-family unofficial names), or to find out the high degree of negative connotations (nicknames on original appearance people, by internalfeatures, motivated by the last names).
The folklore of nicknames of Western Polessya: diminished-tender forms
Keywords: прізвисько; зменшено-пестливі слова; демінутив; Західне Полісся; фольклор; nickname; diminished-tender words; Western Polissya; deminutyv