Домогосподарства у фінансовій системі України: проблеми і перспективи розвитку - Боярчук, Юрій Петрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
В роботі досліджено концептуальні основи функціонування та розвитку домогосподарств, проведено оцінку їх сучасного стану функціонування, а також визначено шляхи та напрями їх розвитку в умовах невизначеності. Проведено науковий пошук та систематизацію підходів до трактування поняття «домогосподарство» та «фінансові ресурси домогосподарств». Окреслено роль домогосподарств у розвитку національної економіки та фінансової системи України зокрема. Систематизовано ознаки класифікації доходів домогосподарств та описано їх види та встановлено алгоритм їх розрахунку. Проведено аналітичне дослідження макроекономічних умов функціонування домогосподарств в Україні, оцінено динаміку та структуру формування фінансових ресурсів вітчизняних домогосподарств у 2021 – 2023 роках, проведено аналіз напрямів здійснення витрат домогосподарств в Україні. В роботі окреслено основні механізми трансформації заощаджень домогосподарств у інвестиційний ресурс. Ідентифіковано основні детермінанти фінансової поведінки вітчизняних домогосподарств в умовах невизначеності. Наукова новизна роботи полягає у розвитку понятійно-категоріального апарату фінансових ресурсів домогосподарств, домогосподарств, що на відміну від існуючих, звертає свою увагу на забезпечення власних фінансових інтересів та особистої фінансової безпеки. Практичне значення полягає у тому, що сформульовані у кваліфікаційній роботі теоретичні узагальнення та висновки, практичний аналіз та пропозиції можуть стати основою для підвищення ефективності формування та використання особистих фінансів фізичних осіб, що провадять підприємницьку діяльність.
Keywords: домогосподарство; фінансові ресурси домогосподарств; доходи; сукупний дохід; витрати; інвестиційний ресурс; фінансова поведінка домогосподарств