Історико-культурна спадщина Камінь-Каширського району Волинської області як об’єкти пізнавального туризму індустрії гостинності - Слащук, Андрій Миколайович; Єрко, Ірина Володимирівна; Мельник, Надія Вікторівна; Єрко, Андрій Віталійович; Яцуняк, Віктор Анатолійович; Качаровський, Роман Євгенович (Наукові перспективи, 2025)
В умовах нинішнього широкого розвитку інтеграційних процесів і транскордонного співробітництва цілий ряд країн робить значний акцент на високомобільну і високоефективну галузь – туризм, який є потужним сегментом економік країн світу для задоволення існуючих нагальних людських потреб у відновленні затраченого робочого потенціалу. Сучасні тенденції функціонування туристичної галузі притаманні як для України, так і Волинської області. Завдяки розпочатим процесам децентралізації влади, досить актуальним є стимулювання розвитку туристично-рекреаційної сфери окремих територій, зокрема в контексті розитку пізнавального туризму. Прикладом цього може бути дослідження сучасного стану розвитку та трансформації історико-культурної спадщини як основного вектору розвитку туризму в регіональному соціально-економічному секторі Камінь-Каширського району Волинської області, що дозволить вирішити низку соціальних проблем та підвищити інвестиційну привабливість території. Прогресивний та поступальний розвиток території забезпечується наявними ресурсами і їх раціональним використанням. Туризм і рекреація – ресурсно-орієнтовані суспільно-господарські системи. Туристично-рекреаційні ресурси мають властивість відновлювати та розвивати фізичні й духовні сили людини. Волинська область має вигідне географічне розташування. Регіон одночасно межує з Польщею (на заході) та Білоруссю (на півночі). Це зумовлює інтенсивний розвиток міжрегіонального та транскордонного співробітництва, а відтак вимагає за умови збереження та відтворення, більш ширшого використання рекреаційного потенціалу прикордонних територій, у нашому дослідженні такою є територія Камінь-Каширського району, що межує з Білоруссю. Камінь-Каширський район, завдяки своєму значному рівню привабливості, у перспективі може скористатися всіма наявними вигодами транскордонної співпраці після його входження з 29.09.1995 р. (як частини Волинської області) до складу Єврорегіону «Буг».
Keywords: гостинність; індустрія гостинності; туризм; пізнавальний туризм; історико-культурна спадщина; Камінь-Каширський район; Волинська область; художні промисли; музеї; шкільні музеї; архітектура; археологія