Основні принципи формування реєстру авторських лексичних новотворів Павла Тичини - Кирилюк, Ольга; Kyryliuk, Olha (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті проаналізовано основні принципи, які використовувались укладачем у процесі формування реєстру «Словника авторських лексичних новотворів Павла Тичини». Під час використання лексикографічного принципу перевірка здійснювалася за словниками (46 лексикографічних джерел), фольклорними текстами, творами інших авторів. Використання інтертекстуального принципу передбачає аналіз інновацій поета в літературному (не тільки українському, але й світовому), літературознавчому, політичному, суспільному та інших контекстах. У процесі перевірки за компаративним принципом здійснювалося зіставлення з новотворами інших поетів, інноваціями самого П. Тичини, узуальними словами, словосполученнями. Окрім того, проаналізовано подібність авторських лексичних новотворів Павла Тичини з новотворами інших авторів ХХ ст. In the article it is analyzed the basic principles used by compiler in the process of register forming of «Dictionary of author lexical new-formations of Pavlo Tychyna». Using of the lexicographical principle of the test was carried out on dictionaries (46 lexicographical sources), folklore texts, works of other authors. The use of intertextual principle involves an analysis of the poet innovations in the literary (not only Ukrainian, but in the world), political, social and other contexts. During the checking carried out by the comparative principle innovation of Pavlo Tychyna is compared with neologisms of other poets, usual words, phrases. Moreover, the similarity of Pavlo Tychyna’s author lexical new- formations and other writers of the twentieth century is analyzed.
The Main Glossary Formation Principles of Author’s Word Formations of Pavlo Tychyna
Keywords: авторський лексичний новотвір; Павло Тичина; принципи формування реєстру; інтер-текстуальний принцип; лексикографічний принцип; компаративний принцип; author lexical new-formation; Pavlo Tychyna; principles of registry formaing; intertektual principle; lexicographic principle; comparative principle