Антоніна Горохович як дослідниця афористики Лесі Українки - Громик, Юрій; Зінчук, Руслана; Hromyk, Yurii; Zinchuk, Ruslana (Німецько-Українське Наукове Об’єднання ім. проф. Юрія Бойка-Блохина, Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Проаналізовано монографію Антоніни Горохович «Поетика Лесі Українки і її афоризми» (Вінніпег, 1980), систематизовано погляди інших учених на це дослідження. З’ясовано основну тезу праці А. Горохович та критично осмислено її аргументування. Дослідницьку концепцію простежено за розділами монографії. Зазначено, що в першому розділі А. Горохович проаналізувала природу творчого таланту Лесі Українки та з’ясувала зв’язок між філософічністю проблематики і тяжінням поетеси до жанру драматичної поеми, до гострого діалогу, до афористичної мови. У другому розділі дослідниця класифікувала афоризми та запропонувала їх філософську інтерпретацію. У третьому розділі А. Горохович простежила важливу роль афоризмів у драмати- зації ідей, поділилася міркуваннями про поетичність афоризмів. У четвертому розділі проаналізовано форму афоризмів, їх семантичне багатство. Зроблено висновок, що праця А. Горохович, попри деякі недоліки, стала суттєвим кроком в осмисленні творчого феномену Лесі Українки. The article analyzes the monograph "Lesia Ukrainka’s Poetics and Her Aphorisms" by Antonina Horokhovych (Winnipeg, 1980) and provides a systematized outline of other scholars’ views on this study. The main thesis of A. Horokhovich’s work is in the focus of elucidation, and her arguments are critically considered. The research concept is traced through all the chapters of the monograph. In the first chapter, A. Horokhovych analyzes the nature of the creative phenomenon of Lesia Ukrainka and reveals the interconnection between the philosophy of the topics and the poet’s preference for the genre of the dramatic poem, the captivating dialogue and the aphoristic language. In the second chapter, the researcher classifies aphorisms and offers their philosophical interpretation. In the third chapter, A. Horokhovych traced the importance of aphorisms for the dramatization of the ideas, shared her thoughts about the poetic nature of Lesia Ukrainka’s aphorisms. The fourth section analyzes the form of aphorisms, their semantic richness. The key findings of the study prove that A. Horokhovych’s monograph, despite some shortcomings, has become a significant step on the way of comprehending the creative phenomenon of Lesia Ukrainka.
Antonina Horokhovych as a Researcher of Lesia Ukrainka’s Aphoristic Discourse
Keywords: Антоніна Горохович; Леся Українка; художня мова; поетика; афоризм; драматизація ідей; Antonina Horokhovych; Lesia Ukrainka; artistic language; poetics; aphorism; dramatization of ideas