Технологічні основи виготовлення та застосування гуматів під овочеві культури - Дідковська, Тетяна Павлівна; Didkovska, Tetiana P. (Національний науковий центр “Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського”, 2009)
У дисертації досліджено технологічний процес виготовлення трьох форм гумінових препаратів із сапропелю (гумату калію, гумату натрію та гумату амонію) з використанням промислового обладнання – диспергатора (кавітатора). Встановлено, що для покращення лабораторних показників замочування насіння необхідно проводити у розчинах препаратів з концентрацією вуглецю гумусових кислот за використання препарату: «Сапрогум-Na» – 0,01, «Сапрогум-K» – 0,001 та «Сапрогум-NH4» – 0,0001 %. Кількість обробок препаратами, що забезпечують найвищу врожайність овочів, залежить від культури вирощування: огірок – 2 обробки (у фазу 2-4 листочків та на початку бутонізації); помідор – 5 обробок (у фазу 2-4 листочків, на початку бутонізації, в фазу цвітіння, у фазу плодоношення та через 15 днів після останньої); перець солодкий – 2 обробки (замочування розсади та обробка на початку бутонізації). Обґрунтовано економічну і енергетичну ефективність застосування гумінових препаратів за вирощування овочів у закритому ґрунті.

In dissertation the technological process of making of three forms of humate preparations is investigational from to the sapropel (to humate to potassium, to humate to sodium and humate to the ammonium) with the use of industrial equipment. It is set, that for the improvement of laboratory indexes of soakage of seed in solutions of preparations it is necessary to conduct with the concentration of carbon of humus acids at the use of preparation: «Saprogum-Na» – 0,01, «Saprogum-K» – 0,001 and «Saprogum-NH4» – 0,0001 %, and amount of treatments by preparations which provide the greatest productivity of green-stuffs depends on the culture of growing: a cucumber is 2 treatments (in the phase of 2- 4 leaves and at the beginning of budding phase); a tomato is 5 treatments (in the phase of 2-4 leaves, at the beginning of budding phase, in the phase of flowering, in the phase of fruiting and in 15 days after the last); a pepper is sweet are 2 treatments (soakage of seedling that treatment at the beginning of budding phase). Grounded economic and power efficiency of application of humate preparations at growing of green-stuffs in the closed soil.
Technological bases of making and humates application under vegetable cultures
Keywords: сапропель; технологічні засади; лабораторні показники; врожай; вітамін С; нітрати; поживний режим; економічна та енергетична ефективність; гумати; овочі; якість; sapropel; humates; technological principles; laboratory indexes; harvest; vitamin of C; nitrates; nourishing mode; economic and power efficiency