Реалізація рівних прав і можливостей дітей-інвалідів в умовах розвитку сучасного дошкілля - Сергеєва, Валентина Федорівна; Serheieva, Valentyna F. (Національний педагогічний університет ім. М.П.Драгоманова, 2011)
Статтю присвячено актуальній проблемі дошкільної спеціальної (корекційної) освіти – забезпечення рівних прав і можливостей дошкільників, що мають порушення у психофізичному розвитку, в системі сучасного дошкілля. В статті розглядаються державні документи, що становлять нормативно-правову основу організації роботи з такою категорією дітей; наголошується на необхідності створення відповідних умов щодо розвитку, навчання, виховання й ранньої реабілітації та соціалізації дітей-інвалідів; провідною демократичною моделлю організації освітнього процесу, що спрямована забезпечити створення таких умов, називається інтегроване (інклюзивне) навчання та виховання неповносправних дошкільників.

This article is dedicated to the current issue of pre-school special (remedial) education - ensuring equal rights and opportunities for preschoolers, with irregularities in psychophysical development in the modern preschool education. The paper examines public documents which constitute the legal basis of work with this category of children emphasizes the need to create appropriate conditions for their development, training, education and early rehabilitation and socialization of children with disabilities; leading democratic model of the educational process that is directed to provide the creation of such conditions is called integrated (inclusive) training and education the children with special needs
The realization of equal rights and opportunities of children with disabilities in the conditions of development of modern preschool education
Keywords: інвалідність; діти-інваліди; дошкільники з особливими потребами; дошкільна освіта; спеціальна (корекційна) освіта; права дітей; правова захищеність; державна підтримка дітей-інвалідів; спеціальний навчальний заклад; інтегроване (інклюзивне) навчання й виховання; disability; disabled children; preschoolers with special needs; preschool education; special (remedial) education; children's rights; public support for disabled children; special school; integrated (inclusive) training and education; legal security