Інформативна й семантична цінність лексичних плеоназмів у сучасному англомовному дискурсі - Присяжнюк, Юлія Вікторівна; Prysіazhnіuk, Yu. V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті розглянуто лексичний плеоназм як вияв закону мовної надмірності, що є джерелом виразності, образності, експресивності мовних засобів у сучасному англомовному дискурсі. В основу плеоназму закладено надмірність словесного вираження змісту, що реалізується в частковому семантичному дублюванні елементів висловлювання. У статті уточнено поняття лексичні плеоназми; виявлено причини їх виникнення; розкрито механізми їх функціонування та встановлено основні функції лексичних плеоназмів. Основною ознакою, яка відрізняє плеоназми від інших засобів вираження надлишковості в сучасній англійській мові, є атрибутивно-означальні відношення між компонентами. The article describes the lexical pleonasm as a manifestation of the speech redundancy law which is a source of expression, visualization, expressive means of language in modern English discourse. Pleonasm is the redundancy of verbal expression which is realized in the partial duplication of the semantic elements of speech. A concept of lexical pleonasm is clarified, causes of pleonasm appearance are identified; the mechanisms of their functioning are revealed and the main functions of lexical pleonasm are found out. Attributive relations between components help to distinguish pleonasms from the other means of redundancy in modern English discourse.
Informative and Semantic Value of Lexical Pleonasms in Modern English-language Discourse
Keywords: надлишковість; redundancy; плеоназм; pleonasm; фокусувальний компонент; focal component