Торговельно-інвестиційне співробітництво України та Великої Британії - Кухарик, Вікторія Василівна; Скороход, Ірина Святославівна (My University, 2023)
У статті проаналізовано сучасне торговельно-інвестиційне співробітництво України та Великої Британії. Виявлено, що країни є важливими партнерами та мають довготривалу історію торговельно-інвестиційної співпраці. Після Brexit, Велика Британія розпочала торгові переговори між з ЄС та іншими країнами щодо підписання нових торговельних угод. Так, було підписано Угоду про політичне співробітництво, вільну торгівлю і стратегічне партнерство між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії. Доведено, що наслідком підписання угоди стало як зростання ввезення до України товарів британського походження, так і ввезення до Британії товарів українського походження, тобто відбулося збільшення обсягів експортно-імпортних операцій України з Великою Британією. Відповідно, негативне сальдо торгівлі України з Великобританією зменшилося. Визначено, що Великобританія активно підтримує Україну у її спротиві російській воєнній агресії. Встановлено, що за обсягами накопичених прямих інвестицій, останніми роками, Великобританія є сьомим за розміром інвестором в українську економіку
Keywords: співробітництво; торговий партнер; стратегічне партнерство; 339.92:330.322(477:410)