ЕВРИСТИЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ СУЧАСНИХ ЗНАЧЕНЬ СМИСЛОВОГО ПОЛЯ КАТЕГОРІЇ «ЦІННОСТІ» - Бондаревич, Ірина (My University, 2024)
Метою статті є узагальнення динаміки змін, що відбулись у смисловому полі категорії «цінності» та визначення ролі їх у розв’язанні проблеми прийняття рішень. Завданням статті є: а) охарактеризувати вже реалізовані напрямки наукових досліджень категорії «цінності»; б) виявити сенси категорії «цінності», що актуалізовані в сучасному психологічному і міждисциплінарному дискурсі; в) оцінити перспективи використання виявлених сенсів категорії «цінності» у вирішенні проблеми прийняття рішень. Методи. Серед методів дослідження використано історичний, системний і міждисциплінарний підходи, що дозволило характеризувати нові значення у смисловому полі категорії «цінності», а також принцип єдності практичного і теоретичного знання. Результати. Проведено аналіз наукових підходів трансценденталізації і суб’єктивізації в дослідженні цінностей, що виявив стигматизовані смислові значення категорії «цінності», які не відповідають сучасним науковим запитам щодо причин вибору програшних рішень. Натомість, в лоні психологічної науки і на міждисциплінарному тлі розгортається напрямок досліджень, пов’язаний із біо-психічним аспектом цінностей. До нього відносимо дослідження, що фокусуються на динамічній, процесуальній природі цінностей. Остання уможливлює вивчення порушень зв’язку між свідомою і несвідомою сферами, внаслідок чого виникають переважно неусвідомлені епіфеномени як то: деформації реальності, когнітивні викривлення, умовні цінності, неконтрольовані дії, імпортування психіки, ідеалізоване «Я», тощо. Висновки. Сучасне смислове поле категорії «цінності» доповнюється новими значеннями, пов’язаними з процесуальністю цінностей на біо-психічному рівні: оцінювання, здобуття цінностей, вибір як індивідуальна траєкторія життя, творення цінностей, умовність цінностей, кореляції свідомої і несвідомої сфер в процесі оцінювання. Очевидно, що нові значення смислового поля категорії «цінності» мають евристичний потенціал щодо вирішення нагальних питань з практики прийняття рішень.

Purpose. The purpose of the article is to summarize the dynamics of changes that have taken place in the semantic field of the category of “values” and to determine their role in solving the problem of decision-making. The objectives of the study are: a) to characterize the already implemented areas of scientific research on the category of “values”; b) to identify the meanings of the category of “values” that are updated in the modern psychological and interdisciplinary discourse; c) to assess the prospects of using the identified meanings of the category of “values” in solving the problem of decision-making. Methods.The research methods used were historical, systemic and interdisciplinary approaches, which allowed to characterize new meanings in the semantic field of the category of “values”, as well as the principle of the unity of practical and theoretical knowledge. Results. The analysis of scientific approaches to transcendentalisation and subjectivisation in the study of values revealed stigmatised semantic meanings of the category “values” that do not correspond to modern scientific inquiries into the reasons for making losing decisions. Instead, in the bosom of psychology and against an interdisciplinary background, a research area related to the bio-psychological aspect of values is developing. This includes studies that focus on the dynamic, procedural nature of values. The latter makes it possible to study the disruption of the connection between the conscious and unconscious spheres, which results in mostly unconscious epiphenomena such as reality deformations, cognitive distortions, conditional values, uncontrolled actions, importation of the psyche, idealised “Self”, etc. Conclusions. The modern semantic field of the category “values” is supplemented by new meanings related to the procedural nature of values at the bio-psychic level evaluation, acquisition of values, choice as an individual trajectory of life, creation of values, conventionality of values, correlation of conscious and unconscious spheres in the process of evaluation. It is obvious that the new meanings of the semantic field of the category “values” have heuristic potential for solving urgent issues in decision-making practice.
Keywords: процес формування цінностей; біо-психічний підхід в дослідженні цінностей; проблема прийняття рішень