Політична суб’єктність спорту в Уганді за часів президентства Іді Аміна - Кулик, Сергій Михайлович (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Проаналізовано використання перемог спортсменів Уганди з політичною метою у внутрішній політиці та міжнародних відносинах за часів президентства Іді Амін Дада (1971–1979 рр.). Простежено роль і вплив І. Аміна на розвиток окремих видів спорту в Уганді; узагальнено його взаємодію зі спортсменами країни; з’ясовано значення перемог спортсменів за часів його президентства для Уганди; деталізовано способи політизації спортивних змагань та перемог Уганди. Розглянуто вплив зовнішньополітичної спортивної конкуренції між диктаторами країн Африки за спортивні нагороди, проведення міжнародних спортивних змагань. Виділено особливості розвитку спорту в Уганді під час перебування при владі І. Аміна та особливості (позитивні і негативні) політичної суб’єктності спорту Уганди у внутрішній політиці та міжнародних відносинах за часів його президентства. У науковий обіг уведено оригінальні матеріали щодо розвитку спорту в країнах Африки.
Keywords: Іді Амін; бокс; спортсмени; спортивні змагання; Кубок Африканських націй; репресії; "клуб" диктаторів; зовнішньополітична спортивна конкуренція; міжнародні візити; 323:796/799(676.1)