Екологічна фізіологія людини - Поручинська, Тетяна Федорівна; Пасичнюк, Ігор Федорович; Поручинський, Андрій Іванович; Дмитроца, Олена Романівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
Екологічна фізіологія – це сукупність знань про фізіологічні основи пристосувань до природних та соціальних факторів середовища та до їх складного поєднання. У широкому розумінні цього слова – це "фізіологія середовища" сучасної людини в реальному природнокліматичному та екологічному оточенні. Предметом екологічної фізіології людини є вивчення пристосувальних змін функцій людського організму в природних та соціальних умовах існування, тобто адаптації. Теоретичне значення полягає у пізнанні механізмів адаптації організму людини до нового для неї середовища, а практичне спрямоване на розробку методів, що полегшують її пристосування до життя у різних клімато-географічних зонах при міграціях населення; методів боротьби зі шкідливими впливами екстремальних впливів, забрудненого середовища; а також охорони та організації праці, які б забезпечували високу працездатність та збереження здоров'я.Навчальний посібник з вибірькової дисципліни "Екологічна фізіологія людини" містить програму освітнього компонента, теоретичний матеріал, методичні рекомендації до практичних робіт, перелік питань для самоконтролю
Keywords: фізіологічна адаптація; чинник середовища; генотипова адаптація; адаптогени; фенотипова адаптація