Риторика - Левчук, Ірина Петрівна; Levchuk, Iryna P. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Мета викладання навчальної дисципліни “Риторика” – розвиток риторичної особистості, удосконалення комунікативних умінь студентів, долучення їх до практики ораторського мистецтва, формування в них основ майстерності публічного мовлення. Курс „Риторика” покликаний забезпечити не тільки засвоєння основ класичної та сучасної риторики як науки про мисленнєво-мовну діяльність, спрямовану на переконання, вплив, на досягнення мети у процесі мовної комунікації, а також виробити у студентів уміння й навички аналізувати та продукувати тексти різного типу відповідно до мети, призначення й умов спілкування в процесі їхньої майбутньої професійної діяльності. Подано робочу програму з навчальної дисципліни «Риторика», необхідну для успішного засвоєння лекційного курсу і підготовки до практичних занять. Представлено завдання для самостійної роботи, систему індивідуальної роботи та блок для підсумкового контролю. Для студентів І курсу галузі знань 0301 «Соціально-політичні науки», напряму підготовки 6.030104 «Політологія» (заочної форми навчання).
Keywords: риторика; ораторське мистецтво; види промов; композиція публічного виступу