Розвивально-ігрове середовище як чинник розвитку пізнавальної діяльності дітей із мовленнєвими порушеннями - Лещук, Ольга Ярославівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерському дослідженні проаналізовано проблему розвитку пізнавальної діяльності у дітей із мовленнєвими порушеннями. Обґрунтовано необхідність використання розвивально-ігрового середовища як ефективного чинника розвитку пізнавальної діяльності дітей дошкільного віку. Кваліфікаційна робота складається з двох розділів. У першому розділі розглянуто науково-теоретичні засади проблеми розвитку пізнавальної діяльності. Здійснено аналіз підходів до визначення сутності пізнавальної діяльності у психолого-педагогічній літературі, схарактеризовано особливості її розвитку у дітей із мовленнєвими порушеннями та розкрито роль розвивально-ігрового середовища в цьому процесі. У другому розділі розкрито методичні аспекти проблеми. Представлено діагностичний інструментарій та виявлено реальний стан сформованості пізнавальної діяльності дошкільників. Експериментально підтверджено ефективність запропонованої системи корекційно-розвивальної роботи.
Keywords: діти з мовленнєвими порушеннями; розвивально-ігрове середовище; пізнавальна діяльність